Page 7 - Matti Kalkamo / RAW
P. 7

Kalkamon työhuoneella ja kotona(kin) soi punk-musiikki ja kiinnostus mm. etelä- amerikkalaiseen kuolemankulttuuriin näkyy esimerkiksi matkamuistoina. Samat asiat ovat siirtyneet myös Kalkamon taiteeseen: Kalkamon teoksissa näkyy elämä ja kuolema, ronski suhtautuminen kaiken katoavaisuuteen, rohkeus ja anarkismi – ihan niin kuin kunnon punkkarin elämään kuuluukin. Yhä edelleen Kalkamon teoksissa ”soi” hänen elämänasenteensa, raju rock näkyy teosten aiheissa, muotokielessä ja uusimmissa teoksissa myös yhä enemmän sanallistettuna. Käsitetaiteen tekstitaidepuoli tunkeu- tuu yhä useammin pääasialliseksi teoksen ilmiasuksi ja näin pitää tietysti tapahtuakin. Sanottava tiivistyy, ilmaisu pelkistyy, lauluista on tiivistynyt minimittaisia punk-kappa- leita. Tampereen omasta Giacomettista on kehkeytynyt Kalevan John Cage.
Tampereen taidemuseon pohjakerroksen paikallisten kuvataiteilijoiden esittelyissä on päästy eläkeikäisistä keski-ikäisiin. Vasta vähän yli viisikymppisellä Kalkamolla on vielä pitkä ura edessään. RAW-näyttelyn ajoittuminen samaan aikaan Vuoden 2021 nuoren taiteilijan Joel Slotten näyttelyn kanssa on onnekas sattuma. Slotten goottivai- kutteiset teokset ja Kalkamon taide sopivat yhteen saumattomasti. Nyt tuli soiva peli!
Tampereen taidemuseon näyttelyn lisäksi Matti Kalkamon teoksia voi bongata Tam- pereen kaupungin julkisista kokoelmista mm. Tullikamarin Klubilta, Sammon koulun pihalta ja uusimpana Hakametsän alikulun yhteydestä. Niissäkin on asennetta.
Tampereella 27.4.2021
Taina Myllyharju museonjohtaja
7

   5   6   7   8   9